Bizi Takip Edin

İhtiyaç Haritası

Logo

STK Bilgileri

STK Başkanı

Esra Arslan


  • Kuruluş Yılı
    2015
  • Çalışan Sayısı
    15

Faaliyet Kategorileri

  • Afet

Hakkında

İhtiyaç Haritası ihtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan sosyal bir kooperatiftir. İhtiyaç Haritası, Sosyal Kooperatif statüsünde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 2015 yılında kurulmuştur. Kanıtlanmış harita teknolojisi ve toplum tabanlı doğrulama işlevi aracılığıyla eğitim, sağlık, kültür-sanat gibi alanlarda yardımlaşmayı ve dayanışmayı kolaylaştırır. İhtiyaç Haritası, bireylerden, eğitim kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından ihtiyaçları toplar, doğrular ve harita tabanlı teknolojisi ile desteklerle buluşmasını kolaylaştırır. www.ihtiyacharitasi.org ile; -Doğrulanmış gerçek ihtiyaçları destekleyebilir, -Mekâna ve türüne göre arzu ettiğiniz ihtiyaçları filtreleyebilir, -Sizin gibi destek olmak isteyen benzer düşüncedeki kişilerle imece kültürü ile kolektif bir hareket yaratabilir, -Arka sokağınızdaki, mahallenizdeki ihtiyaçlardan haberdar olabilirsiniz. 2015 yılından bugüne İhtiyaç Haritası platformunu 110 bini aşkın üye, 350’den fazla STÖ, 70’den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullandı. Platform aracılığıyla 9.88 milyondan fazla ihtiyaç kalemi karşılanırken yaklaşık 490 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak sosyal etkisi yüksek bir fark yaratıldı.

 

El Ele Destek Hareketi

>

İhtiyaç Haritası ve Mastercard; COVID-19 salgınından olumsuz etkilenen ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaç duyduğu gıda ve hijyen malzemelerinin yerel işletmelerden alınarak karşılanmasını kolaylaştırmak ve ihtiyaçları giderirken yerel ekonomiye de destek olmak amacı ile El Ele Destek Hareketini başlatmıştır. Bu sayede, İhtiyaç Haritası, Türkiye’de ilk etki yatırımı alan sosyal kooperatif ve girişim haline gelmiştir. 10 ilde pilot olarak başlayan ve toplamda 20 ilde uygulanan proje aracılığıyla:

  • Covid-19 salgından olumsuz etkilenen ailelerin temel yaşamsal ihtiyaçları belirlendi.
  • 20 ilde yapılan saha ziyaretleri ile ihtiyaç sahiplerinin ve yerel işletmelerin bilgileri platforma yüklendi.
  • 8137 ailenin ihtiyaçları yerel işletmelerden yapılan satın almalar ile karşılandı.
  • Bu hareket ile yapılan tüm çalışmalar İhtiyaç Haritası teknik altyapısı ile haritalandırıldı.
Sosyal Kooperatifler Mükemmeliyet Merkezi

>

“Sosyal Kooperatifler Mükemmeliyet Merkezi” Projesi, Avrupa Birliğinin Sivil Toplum Diyaloğu Altıncı Dönem Hibe Programı kapsamında fonlanmıştır. İhtiyaç Haritası’nın ana yüklenici, Confcooperative Emilia Romagna ve STGM’nin ortak olarak yer aldığı proje 1 Nisan 2021 tarihinde başladı ve 15 ay boyunca uygulanacaktır. Proje, Türkiye ve AB’deki sosyal kooperatifler arasında yerel, bölgesel ve ulusal düzeylerde iletişimi ve iş birliğini artırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Sosyal Kooperatifler Mükemmeliyet Merkezi olarak amacımız sosyal kooperatifçilik ekosisteminde değer yaratacak tüm aktörleri bir araya getirerek iletişime, yeni iş birliklerine ve kooperatiflerin sosyal etkilerini yaygınlaştırmalarına katkı sağlamaktır.
Elazığ Depremi
>
24 Ocak saat 22.25’te yaşan Elazığ Depremi’nin hemen ardından Elazığ Valiliği ile iletişim kuruldu ve hızlı bir şekilde belirlenen ihtiyaç listesi İhtiyaç Haritası platformunda yayınlandı (25 Ocak saat 00.03). Yayınlanan ihtiyaç listesi hem işbirliği yaptığımız kişi/kurumlarla paylaşıldı hem de sosyal medya aracılığıyla herkese duyuruldu. İhtiyaç Haritası aracılığıyla toplanan malzemeleri ulaştırmak ve detaylı saha çalışması yapmak amacıyla 25 Ocak’ta İhtiyaç Haritası ekibi Elazığ’a yola çıktı. Bu süreçten itibaren; öncelikle Elazığ Valiliği’nin yetkisi altında ulusal ve yerel STK’lardan oluşan STK Afet Koordinasyon Platformu kuruldu ve gönüllülere çağrı yapıldı. Ardından, ihtiyacın tespit edilebilmesi ve malzeme gönderiminin doğru ve zamanında yapılabilmesi için bir sistem oluşturuldu. 350 gönüllü aracılığıyla, lokasyon bazında ve kişilerin bilgileri de alınarak detaylı bir ihtiyaç listesi günlük olarak çıkarıldı ve eş zamanlı gönderimler düzenli olarak ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaştırıldı. 27 Ocak – 7 Şubat tarihleri arasında ihtiyaç sahiplerine malzeme gönderimi yapıldı ve bu süreç boyunca İhtiyaç Haritası aracılığıyla 87.753 depremzedeye toplam 744.473 parça malzeme ulaştırıldı. Ulaştırılan toplam malzemelerin yaklaşık mali değeri 48,7 Milyon TL değerindedir.

 

 


Amaç

İhtiyaç Haritası, bireylerden, eğitim kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından ihtiyaçları toplar, doğrular ve harita tabanlı teknolojisi ile desteklerle buluşmasını kolaylaştırır.


İletişim Bilgileri

İhtiyaç Haritası Haberleri