Bizi Takip Edin

Haberler

“Yerelden Ulusala İklim Ağı” projesi sona erdi: Proje, iklim politikalarında yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti

Yazar: Didem Taşbaşı

Kaynak: temizenerji.org

Temiz Enerji Vakfı’nın Küresel Denge Derneği iş birliği ile yürüttüğü Yerelden Ulusala İklim Ağı projesi, yaklaşık 900 kişiye ulaşan eğitimlerle iklim politikalarında yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti.

Temiz Enerji Vakfı’nın 2020 yılından bu yana Küresel Denge Derneği iş birliği ile yürüttüğü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Yerelden Ulusala İklim Ağı” projesinin kapanış toplantısı Grand Mercure Hotel’de gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmaları Temiz Enerji Vakfı Başkanı Metin Atamer, Temiz Enerji Vakfı Başkan Yardımcısı Tülin Keskin, Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan Program Yöneticisi Ataşe Christian Ballaro tarafından yapıldı.

Temiz Enerji Vakfı Başkanı Metin Atamer yaptığı açılış konuşmasında, Temiz Enerji Vakfı hakkında bilgi vererek, Vakfın kuruluşundan bugüne yürüttüğü bütün projelerde Türkiye’de temiz enerjinin yaygınlaşmasına önemli katkılar sağladığını söyledi. Son 3 yılda pandemi, ekonomik istikrarsızlık ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle enerji arz güvenliğinin en önemli konu haline geldiğini belirten Atamer, toplumun temiz ve tükenmez enerjiye ulaşım hakkını vurguladı.

İklim değişikliği sebebiyle yaşanan afetlerin yerel yönetimleri çok zor durumlarla karşı karşıya bıraktığını belirten Atamer, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Mevcut politikalar ve net sıfır emisyonları arasında açığı kapatmak için çok fazla gayret gösterilmesi gerekiyor. Bu sorun 100 milyar dolara tırmanan enerji faturasıyla yerel idarecileri ve tüm vatandaşları etkiliyor. Yerelden başlayarak tüm çalışmalarda iklim değişikliği için politikaların geliştirilmesi çok daha önem kazandı. Projemiz de bu kapsamda pandemi sürecinin tüm olumsuzlukların rağmen sürece önemli katkı sağladı ve sağlamaya da devam ediyor.”

Küresel Denge Derneği Başkanı Dr. Nuran Talu, projenin ortağı olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında, iklim krizini çözmek için yerelden ulusala doğru politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Talu konuşmasında şu açıklamaları yaptı: “Projenin adı ve içeriği oldukça önemli. Aşağıdan yukarıya doğru yürüyen bir yolda olmalıyız. İklim meselesi sadece teknik bir mesele değil, bunun bir hak ve adalet meselesi olduğunu bilerek, tohumları ata ata yürüyoruz. Bu bir açılış ve biriktirdiklerimizi sahneye koymak için çalışıyoruz. Proje kapsamında yaptığımız çalışmalarda, belediyelerin bu konuda derslerini çalışmak zorunda olduklarının son derece farkında olduklarını gördük. Asıl mesele kolektif eylem. Artık herkes farkında ancak biraz daha donanım, biraz daha bilgi ve hesap sorma becerisinin gelişmesi gerek.”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan Program Yöneticisi Ataşe Christian Ballaro ise, Avrupa Birliği açısından sivil toplum iklim ağı çerçevesinde yerel yönetimlerle iş birliği yönetiminin önemine değindi. Avrupa birliği delegasyonu için yerel ortaklıkların anahtar vazife gördüğünü söyleyen Ballaro, konuşmasına şöyle devam etti:
Bu noktada kentlerin ve kentsel alanların da iklim değişikliğinde önemli rol oynaması sera gazı emisyonları açısından ortaya çıkıyor. Tahmini olarak kentlerin küresel ölçekte sera gazı emisyonlarına katkısı yüzde 75. Bu büyük oranda binalardan ve ulaşım sektöründen kaynaklanıyor.

Kentsel alanlar yeşil geçiş için de önemli potansiyel gösteriyor. Hem maliyetlerin düşürülmesi hem de adaptasyon konusunda yeni yaklaşımların benimsenmesi oldukça önemli. İklim değişikliği adaptasyon çabalarının bir takım ekonomik fırsatlar getirmesi bekleniyor. Paradigma değişikliği elbette çok cazip aynı zamanda da zor bir şey. Yeşil geçiş için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği kapasitenin gelişmesi ve bilginin artması için çaba sarfediyor ve bu alana kaynak ve fon sağlıyor. Bu geçişte sürücü koltuğuna geçmek gerekiyor ki bazı faydaları elde edebilelim.”

Yerelden Ulusala İklim Ağı Proje Yöneticisi Serkan Aktaş, proje sonuç raporu sunumunu gerçekleştirerek, projenin çıktıları hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında tüm hedeflere ulaşıldığını belirten Aktaş, eğitimlerden 865 kişinin yararlandığını ifade etti. Projenin en önemli çıktılarından birinin “Yerel İklim Ağı Platformu” olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Bu platform iklim değişikliğiyle çalışan ve proje fikri olan sivil toplum kuruluşlarının etkinliğini artıracaktır. Üye sivil toplum kuruluşları, önümüzdeki dönemde gerçekleştirecekleri projelerde güç birliği ve ortaklıklarsağlayacaktır.” dedi.

Aktaş, proje kapsamında “Yerel Yönetimler için İklim Eylem Planı Rehberi”nin hazırlandığını bildirerek, 30 büyükşehir özelinde hazırlanan “İklim Envanteri” ile de belediyelerin bugüne kadar yaptıkları faaliyetlerin incelendiğini belirtti.

Açılış konuşmaları sonrasında Dr. Nuran Talu moderatörlüğünde, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Yasama Uzmanı Habip Kocaman, Çankaya Belediyesi’nden Zeynep Özen, Manisa Kent Konseyi’nden Nursemin Tuskan Akkaş ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Yerel Yönetimler Derneği’nden Mustafa Birol’un katılımıyla “Yerelden Ulusala İklim Sohbetleri” paneli gerçekleştirildi.